Recent, Guvernul a revenit asupra modificarilor legislative adoptate in februarie 2025, care limitau posibilitatea medicilor de a colabora cu alte clinici prin intermediul SRL-urilor proprii. Printr-o noua ordonanta de urgenta, adoptata in martie 2025, a fost eliminata prevederea care ar fi restrans semnificativ optiunile de colaborare pentru profesionistii din domeniul medical.
Prin Ordonanta Guvernului nr. 9/2025, publicata in februarie, au fost aduse modificari semnificative Ordonantei Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea si functionarea cabinetelor medicale. Printre prevederile introduse, una dintre cele mai controversate stabilea clar ca medicii puteau avea doar urmatoarele calitati in cadrul unui cabinet medical:
Aceasta modificare a fost interpretata ca o interdictie indirecta pentru medicii care isi desfasurau activitatea si prin intermediul unor societati comerciale (SRL-uri). Consecinta imediata a fost semnalata de numerosi specialisti din domeniu: medicii care colaborau cu diverse clinici prin SRL-uri ar fi trebuit sa isi inregistreze activitatea ca PFI sau sa accepte un contract de munca. Aceasta situatie ar fi avut un impact fiscal semnificativ, deoarece veniturile obtinute ca angajat sunt supuse unui regim de impozitare complet diferit comparativ cu cele incasate printr-un SRL.
In urma reactiilor venite din partea comunitatii medicale si a consultantilor fiscali, Guvernul a adoptat, pe 7 martie 2025, Ordonanta de Urgenta nr. 8/2025, prin care s-a eliminat modificarea introdusa anterior. Astfel, articolul care restrangea optiunile de colaborare ale medicilor a fost abrogat, permitandu-se din nou ca acestia sa colaboreze cu alte clinici si unitati medicale prin intermediul propriilor SRL-uri.
Eliminarea restrictiei reintroduce flexibilitatea de colaborare pentru medici, permitandu-le sa aleaga modalitatea optima de desfasurare a activitatii din punct de vedere fiscal si administrativ. Optiunea de a colabora prin SRL ramane atractiva pentru multi profesionisti din domeniul medical datorita regimului fiscal mai avantajos fata de statutul de salariat. In plus, aceasta masura ofera o predictibilitate mai mare in ceea ce priveste organizarea activitatilor medicale si asigura continuitatea unor parteneriate deja existente intre cabinetele medicale si medicii colaboratori.
Decizia Guvernului de a reveni asupra modificarilor din februarie 2025 demonstreaza receptivitatea autoritatilor la feedback-ul comunitatii medicale si al specialistilor fiscali. Abrogarea alin. 6) de la art. 2) din Ordonanta Guvernului nr. 124/1998, restabileste posibilitatea medicilor de a-si desfasura activitatea prin intermediul SRL-urilor, oferindu-le mai multa libertate in organizarea si optimizarea activitatii profesionale.
Ordonanta de urgenta nr. 8/2025 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si a altor acte normative din domeniul sanatatii
Art. IV. -
La articolul 2 din Ordonanta Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea si functionarea cabinetelor medicale, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 568 din 1 august 2002, cu modificarile si completarile ulterioare, alineatul (6) se abroga.
Forma actuala
Ordonanta nr. 124/1998 privind organizarea si functionarea cabinetelor medicale
Art. 2. -
(1) Cabinetul medical individual este forma de exercitare a profesiei de medic, in cadrul caruia isi desfasoara activitatea medicul cu drept de libera practica, titular, care poate avea salariati sau colaboratori medici si/sau orice alta categorie de personal, autorizati conform legislatiei in vigoare.
(2) Cabinetele medicale individuale se pot grupa in baza unei conventii incheiate potrivit Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru a-si crea facilitati tehnico-economice in vederea exercitarii profesiei, cum ar fi folosirea in comun a patrimoniului si/sau a salariatilor ori colaboratorilor, si isi pastreaza individualitatea in relatiile cu tertii.
(3) Cabinetele medicale individuale se pot asocia, in baza unei conventii incheiate potrivit Legii nr. 287/2009, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in scopul exercitarii in comun a activitatii profesionale si a asigurarii accesului facil al pacientilor la servicii de asistenta medicala. Titularii cabinetelor medicale asociate intra in relatii cu tertii, in numele asocierii din care fac parte, pastrandu-si individualitatea in relatie cu tertii.
(4) In conformitate cu prevederile art. 1.881 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, societatea civila medicala se constituie, in baza unui contract de societate, din doi sau mai multi medici care au drept de libera practica si poate avea ca salariati ori colaboratori medici si/sau orice alta categorie de personal, autorizati conform legislatiei in vigoare. In relatiile cu tertii, societatea civila medicala este reprezentata de persoana desemnata de aceasta, prevazuta in contractul de societate civila.
(5) Prin conventiile prevazute la alin. (2) si (3), precum si prin contractul de societate prevazut la alin. (4) se stabilesc conditiile de organizare, durata si modalitatea de incetare ale acestora.
Newsletter portalpersoanefizice.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalpersoanefizice.ro si primesti cadou Raportul special "Top 20 spete: Impozitarea persoanelor fizice"!