Inregistrare persoana fizica in scopuri de TVA
O persoana fizica neautorizata a prestat pentru o societate comerciala in 2018 servicii de consultanta in comunicare, in conformitate cu art. 1166 din Codul Civil si art. 7 alin. (3) din Codul fiscal, in baza unui contract de prestari servicii. Valoarea serviciilor a depasit plafonul de TVA. Societatea comerciala a retinut la sursa impozitul pe venit 10% ca impozit pe venitul din alte surse. Apoi, aceeasi persoana a prestat pentru aceeasi companie in anul 2020 acelasi gen de servicii, in baza altui contract de prestari servicii, valoarea acestora depasind plafonul de TVA. Societatea comerciala a retinut la sursa impozitul pe venit. Apoi, in 2023, respectiva persoana fizica a vandut un teren construibil catre o societate comerciala inregistrata in scopuri de TVA la o valoare peste pragul de TVA.
Intrebari:
1. Persoana fizica ar fi trebuit sa se autorizeze sub o forma sau alta in 2018 sau 2020, sau aceste venituri sunt considerate venituri din activitati ocazionale, atat in 2018 cat si in 2020 si nu necesita obligatia autorizarii?
2. Persoana fizica ar fi trebuit sa se inregistreze ca platitor de TVA in 2018 sau 2020 prin depasirea plafonului sau nu a avut aceasta obligatie, fiind vorba de venituri din activitati ocazionale?
3. In cazul in care ANAF inregistreaza retroactiv persoana fizica ca platitoare de TVA ca urmare a depasirii plafonului in anul 2020, vanzarea terenului construibil catre societatea platitoare de TVA in anul 2023 se face cu TVA, si daca da, se aplica taxarea inversa?