La finalul anului 2024, ANAF a oficializat o versiune noua a Declaratiei Unice prin Ordinul nr. 7015/2024, publicat in Monitorul Oficial nr. 1327 din 31 decembrie 2024. Noul formular, utilizat sub denumirea de Formular 212, va fi folosit in anul 2025 exclusiv pentru definitivarea veniturilor realizate si a taxelor datorate pentru anul fiscal 2024, renuntandu-se la estimarile pentru anul 2025.
Potrivit art. 3 din Ordinul ANAF 7015/2024, Declaratia Unica in 2025 va fi utilizata de persoanele fizice pentru:
Versiunea electronica a formularului urmeaza sa fie disponibila in platforma ANAF, permitand depunerea online pana la termenul limita de 26 mai 2025.
Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care in anul 2024 au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii
Declaratia se depune si de catre persoanele fizice care opteaza in cursul anului 2025 pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Declaratia se depune pana la data de 25 mai 2025 inclusiv (respectiv 26 mai, intrucat ziua de 25 mai este duminca) in vederea declararii venitului realizat si stabilirii/definitivarii impozitului anual pe venit si a contributiilor sociale.
Totodata, declaratia se depune oricand in cursul anului 2025, in vederea declararii contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata de catre persoanele fizice care opteaza pentru plata contributiei.
In situatia indeplinirii de catre succesorii persoanelor care si-au incetat existenta a obligatiilor fiscale aferente perioadei in care persoana a avut calitatea de subiect de drept fiscal, se bifeaza rubrica "Declaratie depusa potrivit art. 90 alin. (4) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala" si se completeaza codul de identificare fiscala a succesorului in rubrica din formular prevazuta in acest scop. La rubrica "Cod de identificare fiscala" de la lit. A. "Date de identificare a contribuabilului" din formular se inscrie codul de identificare fiscala a persoanei care si-a incetat existenta.
Declaratia poate fi corectata de contribuabili din propria initiativa, ori de cate ori informatiile actuale nu corespund celor din declaratia depusa anterior, prin depunerea unei declaratii rectificative.
Declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi formular, bifandu-se cu X casuta/casutele "Declaratie rectificativa privind Capitolul I" si/sau "Declaratie rectificativa privind Capitolul II", completandu-se, dupa caz, capitolul I "Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate pentru anul 2024" si/sau capitolul II "Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de catre persoanele fizice care opteaza pentru plata contributiei pentru anul 2025".
Casuta "Declaratie rectificativa ca urmare a unei notificari de conformare" se bifeaza in situatia in care rectificarea datelor declarate anterior se efectueaza ca urmare a unei notificari de conformare.
Atentie! Declaratia rectificativa se completeaza inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute in capitolul supus rectificarii, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala/anterioara.
- corectarea impozitului pe venit, precum si a contributiilor sociale datorate de persoanele fizice;
- modificarea datelor de identificare a persoanei fizice;
- modificarea unor date referitoare la categoria/sursa veniturilor sau a nivelului acestora, potrivit legii;
- modificarea unor date referitoare la contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate;
- situatia in care se rectifica incadrarea de la lit. A-F de la capitolul II;
- corectarea altor informatii prevazute de formular.
Important! La rectificarea declaratiei se vor avea in vedere urmatoarele:
- declaratia initiala este declaratia care nu are nicio bifa de rectificativa selectata;
- este permisa depunerea unei singure declaratii initiale;
- declaratia rectificativa este declaratia cu cel putin o bifa de rectificativa selectata (la capitolul I sau capitolul II sau la ambele capitole);
- o declaratie rectificativa care rectifica ambele capitole (capitolul I si capitolul II) trebuie sa aiba ambele bife de rectificare selectate.
Persoanele fizice autorizate (PFA) si alte categorii de contribuabili trebuie sa fie atente la publicarea versiunii electronice a formularului 212 pe platforma ANAF. Este importanta utilizarea aplicatiei informatice oficiale, care va calcula automat obligatiile de plata sau sumele de restituit.
De asemenea, incepand cu anul fiscal 2025, ANAF intentioneaza sa precomplecteze declaratia unicata pentru veniturile din 2025, simplificand astfel procesul declarativ pentru contribuabili, dar, precompletarea declaratiei unice se va face in anul 2026, pentru veniturile aferente anului 2025.
Noua versiune a Declaratiei Unice reprezinta un pas in directia simplificarii procedurilor fiscale, dar necesita o atentie sporita din partea contribuabililor pentru respectarea noilor cerinte si termene. Recomandam consultarea unui consultant fiscal din PortalPersoanefizice.ro pentru o completare corecta a formularului.
Newsletter portalpersoanefizice.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalpersoanefizice.ro si primesti cadou Raportul special "Top 20 spete: Impozitarea persoanelor fizice"!