Incepand cu 31 martie 2025, a intrat in vigoare Hotararea Guvernului nr. 296/2025, care actualizeaza normele metodologice de aplicare a Legii nr. 156/2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate. Este vorba despre o modificare legislativa asteptata de mult timp, care aduce o serie de noutati relevante atat pentru agentii de plasare, cat si pentru furnizorii de servicii din domeniu – cu scopul declarat de a spori siguranta si transparenta procesului de angajare peste hotare.
Pentru prima data, termenul de „strainatate” este explicit definit in normele metodologice: acesta acopera nu doar statele membre UE, ci si cele din Spatiul Economic European, Confederatia Elvetiana si orice alt stat membru al Organizatiei Internationale a Muncii. Este o clarificare binevenita, avand in vedere ca pana acum nu exista o delimitare juridica exacta a sferei geografice vizate.
Un element important introdus de noua hotarare este posibilitatea depunerii electronice a documentatiei, insotita de semnatura electronica calificata. Aceasta schimbare vizeaza atat inregistrarea agentilor de plasare la inspectoratele teritoriale de munca, cat si notificarea infiintarii de sedii secundare. Totodata, traducerile autorizate ale documentelor pot fi transmise electronic, ceea ce reduce semnificativ povara birocratica.
Printre cerintele nou introduse se regasesc:
Contractul de mediere actualizat, anexat hotararii, include detalii privind angajatorul strain, conditiile de munca, remuneratia, transportul, cazarea si sanatatea, oferind o mai mare protectie si transparenta pentru lucratorii romani.
Pentru cazurile in care munca este sezoniera, agentii au acum obligatia de a informa solicitantii in legatura cu:
Un element deosebit de important este faptul ca, in cazul in care angajatorul nu isi respecta obligatiile contractuale, costurile repatrierii lucratorului roman revin agentului de plasare, consolidand astfel rolul de garant al agentului in fata riscurilor la care este expus lucratorul.
Hotararea vine intr-un context tensionat, in care Agentia Europeana pentru Munca (ELA) a semnalat recent cazuri de exploatare grava a muncitorilor romani in afara granitelor tarii. Intr-un astfel de caz investigat in Ungaria, victimele au fost recrutate in mod abuziv si obligate sa munceasca in conditii inumane.
HG nr. 296/2025 aduce o actualizare tehnica a normelor, cu scopul protectiei reale a cetatenilor romani care aleg sa lucreze in strainatate. Fie ca vorbim despre digitalizare, despre reglementari mai stricte pentru agenti sau despre transparenta contractelor, toate modificarile urmaresc consolidarea drepturilor lucratorilor si prevenirea abuzurilor. Este, fara indoiala, un pas necesar si binevenit intr-o zona care a fost mult timp vulnerabila si insuficient reglementata.
Newsletter portalpersoanefizice.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalpersoanefizice.ro si primesti cadou Raportul special "Top 20 spete: Impozitarea persoanelor fizice"!