Odata cu intrarea in vigoare a Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii, pensionarii romani care locuiesc in strainatate au obligatia de a transmite certificatul de viata de doua ori pe an, respectiv pana la 31 martie si 30 septembrie. Aceasta modificare, aplicabila incepand din 2024, se regaseste in Ordinul 874/2024 emis de Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP), care stabileste procedura de certificare si modelul documentului.
Certificatul de viata este un document necesar pentru a atesta ca beneficiarul unei pensii din sistemul public de pensii din Romania, dar care locuieste intr-o alta tara (beneficiar nerezident) este inca in viata si are dreptul de a primi pensia aferenta.
Potrivit art. 5 lit. c) din Ordinul 874/2024, ”beneficiar nerezident" desemneaza beneficiarul sistemului public de pensii, avand resedinta pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European, Elvetiei, Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord sau pe teritoriul unui stat cu care Romania aplica acorduri bilaterale de securitate sociala care prevad exportul prestatiilor, respectiv domiciliul pe teritoriul unui stat cu care Romania nu aplica niciun instrument juridic cu caracter international sau supranational in domeniul securitatii sociale care sa prevada exportul prestatiilor;
Pensionarii nerezidenti trebuie sa trimita acest certificat semnat in fata unei autoritati competente din statul in care locuiesc, care poate fi:
Daca pensionarul nu respecta termenele limita pentru transmiterea certificatului de viata, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare. Totusi, daca documentul este transmis ulterior, pensia poate fi reluata de la data suspendarii, fara pierderea drepturilor aferente perioadei respective, dar doar daca in acest interval nu a intervenit alt motiv legal de suspendare sau incetare a platii pensiei.
Certificatul de viata trebuie completat si semnat in fata unei autoritati competente din statul de resedinta si apoi trimis catre casa teritoriala de pensii care administreaza dosarul pensionarului. Transmiterea poate fi realizata prin:
Conform art. 9 din Ordinul nr. 874/2024, in cazul noilor beneficiari nerezidenti, daca intre data depunerii cererii de pensionare si data primei plati a pensiei stabilite prin decizia de acordare a unor drepturi de pensie s-au scurs mai mult de 6 luni, Casa de pensii va transmite, impreuna cu decizia de acordare a drepturilor de pensie si cu o adresa de informare, un exemplar al certificatului de viata, urmand ca prima plata a drepturilor de pensie sa se efectueze, in acest caz, dupa primirea exemplarului completat al certificatului, care atesta faptul ca beneficiarul este in viata. Daca beneficiarii nerezidenti au transmis, prin modalitatile prevazute la art. 7 din Ordin), detaliile bancare actuale, in perioada solicitata sau ulterior, obligatia confirmarii existentei noilor beneficiari nerezidenti prin transmiterea unui certificat de viata, se stinge.
Ordinul 874/2024 a clarificat modalitatile de certificare a copiilor documentelor care atesta vechimea in munca realizata anterior datei de 1 aprilie 2001 si a copiilor documentelor care atesta perioadele asimilate, precum si a existentei beneficiarilor nerezidenti, avand in vedere:
Obligatia privind transmiterea semestriala a certificatului de viata reprezinta o schimbare importanta pentru pensionarii romani din strainatate (anterior, certificatul de viata trebuia transmis o data pe an). Noua procedura trebuie sa fie respectata pentru a evita suspendarea platii pensiei. Cei vizati de aceasta reglementare trebuie sa se asigure ca urmeaza pasii corecti si respecta termenele stabilite de lege pentru a beneficia in continuare de drepturile lor.
Newsletter portalpersoanefizice.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalpersoanefizice.ro si primesti cadou Raportul special "Top 20 spete: Impozitarea persoanelor fizice"!