Avand in vedere ca aproape orice cheltuiala are potentialul de a fi „deghizata” in investitie profesionala, o intrebare revine constant in practica fiscala: pot lucratorii independenti sa deduca cheltuielile cu ochelarii de vedere?
Raspunsul scurt: nu fara riscuri semnificative. Iar explicatia este mult mai complexa decat pare.
Pentru salariati, decontarea ochelarilor se bazeaza pe legislatia in domeniul sanatatii si securitatii in munca (SSM), care prevede in mod clar obligatiile angajatorului. Aici lucrurile sunt relativ bine reglementate – iar ochelarii medicali pot deveni un beneficiu neimpozabil, conform art. 76 alin. 4) lit. f din Codul fiscal, daca sunt prescrisi si utilizati in conditii specificate in art. 12 – 16 din HG nr. 1028/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare.
Insa in cazul persoanelor fizice autorizate (PFA), al profesionistilor liberali sau al celorlalti contribuabili independenti, nu exista un cadru similar. Ei nu au calitatea de angajator fata de ei insisi, iar „lucratorul” – in acceptiunea legislatiei SSM – este definit distinct. De aici, decurge o linie rosie clara intre ce este deductibil si ce nu.
Codul fiscal este cat se poate de clar:
- cheltuielile sunt deductible daca sunt efectuate in cadrul activitatilor independente, justificate prin documente (art. 68 alin. 4) lit. a));
- cheltuielile nu sunt deductibile daca sumele sau bunurile sunt utilizate de contribuabil pentru uzul personal sau al familiei sale (art. 68 alin. 7) lit. a)).
Cheltuielile cu ochelarii – chiar daca aparent sunt necesare pentru lucrul la calculator sau pentru activitati intelectuale - nu sunt considerate, in mod obisnuit, ca avand o legatura directa si exclusiva cu activitatea economica.
In numeroase spete, contribuabilii au incercat sa argumenteze ca ochelarii de vedere sunt un instrument de lucru. Raspunsul instantelor a fost, in mod constant, negativ:
„Ochelarii sunt folositi si in viata personala – pentru condus, citit sau deplasare. Ei corecteaza o deficienta medicala, nu sunt achizitionati pentru desfasurarea activitatii economice.” (Tribunalul Cluj, 2021)
„Nu exista o legatura directa intre prestarea activitatii si cheltuiala cu ochelarii. Simpla utilizare in fata calculatorului nu este suficienta.” (Curtea de Apel Craiova, 2022)
Chiar si argumente precum „au fost recomandati de oftalmolog pentru activitatea profesionala” au fost respinse, tocmai pentru ca utilizarea lor nu se limiteaza exclusiv la acea activitate.
Singura exceptie rezonabila apare atunci cand PFA-ul sau cabinetul individual are angajati. In acest caz, daca salariatului i se recomanda ochelari de protectie pentru monitor, si exista o prescriptie medicala, atunci angajatorul (adica PFA-ul) are obligatia de a asigura conditiile de munca optime – inclusiv prin astfel de achizitii, in conditiile legii.
Insa daca vorbim despre un PFA fara angajati, care cumpara ochelari pentru sine – fie si cu motivatia „lucrez mult la laptop” – atunci suntem in zona cheltuielilor personale mascate. Iar asta se traduce prin risc de neacceptare la un eventual control fiscal, si chiar recalculari de venit net si de impozite si contributii sociale datorate.
In practica, exista o atractie fireasca spre optimizarea fiscala. Dar cand vine vorba de cheltuieli cu caracter medical (precum ochelarii), granita dintre personal si profesional devine extrem de subtire.
Recomandarea noastra este de prudenta: daca nu exista o justificare clara, documentata si exclusiva pentru utilizarea in cadrul activitatii economice, nu deduceti astfel de cheltuieli. Pe termen lung, riscul de a pierde in instanta este mai mare decat castigul pe termen scurt.
Newsletter portalpersoanefizice.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalpersoanefizice.ro si primesti cadou Raportul special "Top 20 spete: Impozitarea persoanelor fizice"!