Guvernul Romaniei a pus in dezbatere un proiect de lege care prevede cresterea ajutorului de deces cu 1.053 de lei incepand cu 2025. Conform noilor prevederi, ajutorul de deces va ajunge la 8.620 lei pentru decesul unui asigurat sau pensionar si 4.310 lei pentru decesul unui membru de familie al acestora.
Majorarea vine ca o masura de ajustare a nivelului sprijinului financiar acordat familiilor in momente dificile, avand in vedere cresterea costurilor legate de inmormantare.
Ajutorul de deces este acordat unei singure persoane care face dovada ca a suportat cheltuielile legate de inmormantare.
Potrivit art. 111 din legea 360/2023 privind sistemul public de pensii, in cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, se acorda ajutor de deces unei singure persoane care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele sau oricare persoana care face aceasta dovada.
Ajutorul de deces se acorda si in cazul decesului persoanei care, in ultimele 6 luni anterioare decesului, a avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii, indiferent de stagiul de cotizare realizat in aceasta perioada.
Se considera membru de familie, conform art. 112 din legea 360/2023:
a) sotul;
b) copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial sau cei incredintati spre crestere si educare familiei, in varsta de pana la 18 ani ori, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani, sau indiferent de varsta, daca si-au pierdut capacitatea de munca inaintea varstelor mentionate;
c) parintii si bunicii oricaruia dintre soti.
Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezinta jumatate din cuantumul prevazut de lege.
Ajutorul de deces se acorda si in cazul decesului persoanei aflate in timpul concediului pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, iar in cazul copilului cu handicap pana la 3 ani, respectiv pana la 7 ani, sau al unui membru de familie al acestuia, daca, anterior intrarii in concediu, persoana in cauza era asigurata obligatoriu (potrivit prevederilor art. 6 alin 1) din Legea 360/2023).
Pentru obtinerea ajutorului, este necesara depunerea unei cereri insotite de documente justificative, cum ar fi certificatul de deces, actul de identitate al solicitantului, documente care atesta suportarea cheltuielilor legate de deces (facturi, chitante etc.).
Ajutorul se plateste in termen de trei zile lucratoare de la depunerea documentelor, conform art. 115 din Legea 360/2023: Ajutorul de deces se achita in termen de 3 zile lucratoare de la solicitare, de catre casa teritoriala de pensii competenta, in cazul decesului pensionarului sau al asiguratului prevazut la art. 6 alin. 1) si 2), respectiv al unui membru de familie al acestora.
Plata ajutorului de deces se poate face si prin virament bancar, in situatia persoanelor fizice care solicita ajutor de deces.
Competenta teritoriala a acordarii ajutorului de deces revine casei teritoriale de pensii in a carei raza isi are domiciliul asiguratul (pensionarul) decedat sau in a carei raza isi are domiciliul asiguratul (pensionarul) care solicita ajutor de deces pentru membrul de familie.
Ajutorul de deces poate fi solicitat, pe baza actelor justificative, in cadrul termenului general de prescriptie prevazut de lege, calculat de la data emiterii certificatului de deces.
Cuantumul ajutorului de deces, se achita la nivelul prevazut de lege la data decesului.
Conform Expunerii de Motive a proiectului de lege, fondurile pentru aceasta majorare vor fi asigurate din bugetul asigurarilor sociale de stat. Cresterea cuantumului ajutorului de deces este inclusa in strategia fiscal-bugetara pentru 2025 si are in vedere ajustarea alocatiilor sociale in functie de prognoza indicatorilor economici.
Pentru a deveni aplicabila, masura trebuie adoptata de Guvern si publicata in Monitorul Oficial. Pana la finalizarea acestor etape, ajutorul de deces ramane la valoarea stabilita in 2024, respectiv 7.567 lei.
Newsletter portalpersoanefizice.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalpersoanefizice.ro si primesti cadou Raportul special "Top 20 spete: Impozitarea persoanelor fizice"!