Ordinul Ministerul Afacerilor Interne (MAI) nr. 181, in vigoare de la 15 noiembrie 2024, a adus modificari importante in ceea ce priveste inmatricularea vehiculelor, starnind o ampla dezbatere juridica si nemultumiri in randul persoanelor fizice autorizate (PFA), profesionistilor independenti si altor entitati fara personalitate juridica. Actul normativ a introdus o restrictie nejustificata: calitatea de titular al certificatului de inmatriculare poate fi detinuta doar de o persoana fizica sau o persoana juridica cu patrimoniu propriu, excluzand astfel numeroase entitati care exercita profesii liberale sau alte activitati economice.
Art. 4 alin. (5) din Ordin, prevede urmatoarea restrictie:”Calitatea de titular al certificatului de inmatriculare poate fi avuta doar de o persoana fizica sau de o persoana juridica titulara a unui patrimoniu”.
Restrictia prevazuta la art. 4 alin. (5) din Ordinul MAI a fost perceputa ca o eroare de tehnica legislativa, nesocotind legislatia primara, inclusiv Codul fiscal, si incalcand drepturi fundamentale, precum dreptul la proprietate garantat de Constitutia Romaniei si Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Ca raspuns la valul de critici, Directia Generala Permise de Conducere si Inmatriculari din cadrul M.A.I., a emis Circulara nr. 4635934 din 23 noiembrie 2024, care ofera trei optiuni de completare a certificatelor de inmatriculare pentru profesionistii afectati:
a) Fie cu datele de identificare ale formei de organizare sau entitatii prevazute conform reglementarilor specifice profesiei;
in certificatul de inmatriculare se vor inscrie datele formei de organizare/ datele de identificare stabilite conform reglementarilor profesiei, in calitate de proprietar (C.2) sau utilizator (C.3) in cazul vehiculelor utilizate in sistem leasing, in baza declaratiei titularului formei de organizare sau celui care exercita o profesie liberala prevazuta de lege, din care rezulta faptul ca aceasta are un patrimoniu sau un patrimoniu de afectatiune destinate exercitiului profesiei;
b) Fie cu datele de identificare ale persoanei fizice - titular al formei de organizare;
in certificatul de inmatriculare se vor inscrie datele persoanei fizice - titular al formei de organizare, in calitate de proprietar (C.2) sau utilizator (C.3) in cazul vehiculelor utilizate in sistem leasing.
c) Fie cu datele de identificare ale persoanei fizice - titular al formei de organizare, cu mentiunea in certificatul de inmatriculare a faptului ca bunul este afectat exercitarii activitatii profesionale;
in certificatul de inmatriculare se vor inscrie:
La rubrica (C.2) proprietar - datele de identificare ale persoanei fizice – titular, sau dupa caz ale societatii de leasing;
La rubrica (C.3) utilizator - datele de identificare ale persoanei fizice – titular, exclusiv in cazul vehiculelor utilizate in sistem leasing;
La rubrica”Observatii”: Vehicul afectat exercitarii activitatii profesionistului: Denumire, CIF (ale formei de exercitare).
In oricare dintre situatiile prezentate mai sus, vor putea fi depuse in vederea efectuarii operatiunii, inclusiv documentele de proprietate incheiate cu datele de identificare ale formei de organizare/ formei de exercitare a profesiei (la achizitia vehiculului, documentul a fost incheiat pe numele cabinetului individual de avocat/ avocat colaborator, biroului notarial biroului de executor judecatoresc, cabinetului medical, pe numele unei personae fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, asociatii familiale sau alte forme juridice pe care legi speciale le reglementeaza conferindu-le posibilitatea dobandirii de autoturisme in patrimonial de afectatiune).
Desi circulara ofera o solutie temporara, nu poate modifica textul Ordinului, fiind doar o norma interpretativa, fapt care accentueaza nevoia de revizuire a Ordinului MAI nr. 181/2024, intrucat, in forma sa actuala, creeaza discriminare intre categoriile de proprietari si afecteaza negativ activitatea economica a profesionistilor independenti.
Sa speram ca Ministerul Afacerilor Interne va adopta masuri corective, oferind o solutie legislativa completa, care sa asigure egalitatea in drepturi si sa protejeze interesele legitime ale tuturor contribuabililor.
Newsletter portalpersoanefizice.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalpersoanefizice.ro si primesti cadou Raportul special "Top 20 spete: Impozitarea persoanelor fizice"!