Incepand cu anul fiscal 2025, OUG nr. 128/2024 aduce schimbari importante Codului fiscal in ceea ce priveste verificarea incadrarii venitului in plafoanele anuale, precum si la stabilirea bazei anuale de calcul al CAS si CASS. Principala modificare consta in utilizarea salariului minim brut pe tara valabil la data de 1 ianuarie a anului fiscal ca referinta pentru determinarea plafoanelor de contributie, indiferent de eventualele modificari ulterioare ale salariului minim pe parcursul anului.
Este inlocuita asadar regula anterioara, conform careia salariul minim era stabilit ca reper incepand cu data de 25 mai a anului fiscal in care se realizau veniturile.
Prevederea se regaseste la art. 135.1 alin. 3) din Codul fiscal si intra in vigoare la 01.01.2025:
In aplicarea prevederilor art. 148, 151, 170, 174 si 174.1, la verificarea incadrarii venitului in plafoanele anuale, precum si la stabilirea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale, respectiv al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate se ia in calcul valoarea salariului minim brut pe tara stabilit prin hotarare a Guvernului, in vigoare la data de 1 ianuarie a anului de realizare a venitului pentru care se stabilesc contributiile sociale, indiferent daca in cursul aceluiasi an se utilizeaza mai multe valori ale salariului minim brut pe tara.
Articolele vizate sunt:
- Art. 148. - Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate de persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b.1);
- Art. 151. - Stabilirea, declararea si plata contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b.1)
Veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b.1) sunt:
-b) venituri din activitati independente (veniturile din activitati de productie, comert, prestari de servicii si veniturile din profesii liberale, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente).
-b.1) venituri din drepturi de proprietate intelectuala (veniturile din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala provin din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, brevete de inventie, desene si modele, marci si indicatii geografice, topografii pentru produse semiconductoare si altele asemenea).
- Art. 170. - Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h)
Veniturile prevazute la 155 alin. (1) lit. b)-h) sunt:
b) venituri din activitati independente;
c) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
d) venituri din asocierea cu o persoana juridica pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 din Codul fiscal;
e) venituri din cedarea folosintei bunurilor (veniturile din cedarea folosintei bunurilor sunt veniturile, in bani si/sau in natura, provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, obtinute de catre proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, altele decat veniturile din activitati independente);
f) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura (veniturile din activitati agricole cuprind veniturile obtinute individual sau intr-o forma de asociere, fara personalitate juridica, din: cultivarea produselor agricole vegetale, precum si prelucrarea, procesarea si valorificarea lor in stare naturala; exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea; cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala. Veniturile din silvicultura si piscicultura reprezinta veniturile obtinute din recoltarea si valorificarea produselor specifice fondului forestier national, respectiv a produselor lemnoase si nelemnoase, precum si cele obtinute din exploatarea amenajarilor piscicole);
g) venituri din investitii (venituri din dividende; din dobanzi; castiguri din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate; castiguri din transferul aurului de investitii; venituri din lichidarea unei persoane juridice);
h) venituri din alte surse, definite conform art. 114 din Codul fiscal (orice venituri impozabile, care nu se incadreaza in categoriile prevazute la art. 61 lit. a) – h) din Codul fiscal, altele decat veniturile neimpozabile).
- Art. 174. - Stabilirea, declararea si plata contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b), respectiv veniturile din activitati independente;
- Art. 174.1. - Stabilirea, declararea si plata contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h).
Mutarea reperului utilizat pentru determinarea plafoanelor anuale ale contributiilor sociale de la salariul minim brut valabil la 25 mai la cel valabil la 1 ianuarie, are drept scop simplificarea mecanismului de calcul, declarare si plata a obligatiilor fiscale datorate de persoanele fizice. Astfel, incepand cu anul fiscal 2025, toate calculele privind CAS si CASS se vor raporta exclusiv la valoarea salariului minim brut pe tara stabilit la 1 ianuarie, indiferent de eventualele modificari ale acestuia pe parcursul anului. Astfel, contribuabilii vor beneficia de o claritate mai mare in gestionarea obligatiilor fiscale, avand un reper fix de la inceputul fiecarui an.
Newsletter portalpersoanefizice.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalpersoanefizice.ro si primesti cadou Raportul special "Top 20 spete: Impozitarea persoanelor fizice"!