Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal vor beneficia de o procedura simplificata pentru inregistrarea contractelor de inchiriere la ANAF. Modificarea vine ca urmare a adoptarii Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 128/2024, care introduce o reglementare specifica pentru bunurile detinute in comun.
Pana acum, obligatia de inregistrare a contractelor de inchiriere revenea tuturor coproprietarilor, ceea ce genera complicatii administrative. Incepand cu anul viitor, in cazul bunurilor comune, se va desemna o singura persoana responsabila pentru inregistrarea contractului: aceasta poate fi proprietarul, uzufructuarul sau un alt detinator legal desemnat prin contract sau prin actul de modificare a acestuia.
Reglementarea vizeaza exclusiv contractele nou-incheiate dupa 1 ianuarie 2025, precum si actele ulterioare de modificare a celor deja in derulare. Contractele existente, inregistrate anterior acestei date, nu sunt supuse noii reguli.
Prevederea este inclusa acum in articolul 83 al Codului Fiscal, alin. (6) si prevede clar responsabilitatea desemnarii unui reprezentant pentru inregistrarea contractului, in termen de 30 de zile de la incheierea acestuia sau de la producerea modificarilor.
(6) Contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare si cele din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, au obligatia inregistrarii contractului incheiat intre parti, precum si a modificarilor survenite ulterior, in termen de cel mult 30 de zile de la incheierea/producerea modificarii acestuia, la organul fiscal competent. In situatia in care bunul este detinut in comun, prin contractul de inchiriere sau, dupa caz, prin actul de modificare a acestuia, se desemneaza proprietarul, uzufructuarul sau alt detinator legal care indeplineste obligatia inregistrarii contractului incheiat intre parti.
Pentru a pune in aplicare aceasta reglementare, ANAF a lansat in dezbatere un proiect de ordin care vizeaza actualizarea procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune, care propune completarea formularului „Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune” si a instructiunilor aferente, in conformitate cu noile cerinte.
Conform Referatului de aprobare a proiectului de ordin, se propune:
- completarea procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune cu prevederi privind desemnarea proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal care indeplineste obligatia inregistrarii contractului incheiat intre parti, in cazul in care bunul este detinut in comun;
- completarea modelului si continutului formularului "Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune", precum si a instructiunilor de completare ale acestuia, in sensul celor mentionte mai sus.
La fel ca pana acum, inregistrarea contractelor si a modificarilor ulterioare trebuie realizata in termen de 30 de zile de la incheierea lor.
In situatia in care intr-un contract de locatiune sunt mai multi locatori, se completeaza cate o subsectiune "date de identificare" si "cota-parte detinuta" pentru fiecare locator, astfel incat suma cotelor parti detinute sa fie 100%.
Declaratia trebuie sa fie insotita in mod obligatoriu de copia contractului de inchiriere.
Proiectul de ordin trebuie aprobat si publicat in Monitorul Oficial pentru a deveni aplicabil. Pana atunci, contribuabilii sunt incurajati sa urmareasca modificarile legislative pentru ca documentatia lor sa respecte noile cerinte, mai ales avand in vedere art.1798 din Codul civil, care prevede: contractele de locatiune incheiate prin inscris sub semnatura privata, care au fost inregistrate la organele fiscale, constituie titluri executorii pentru plata chiriei la termenele si in modalitatile stabilite in contract sau, in lipsa acestora, prin lege.
Newsletter portalpersoanefizice.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalpersoanefizice.ro si primesti cadou Raportul special "Top 20 spete: Impozitarea persoanelor fizice"!