O recenta decizie definitiva a Curtii de Apel clarifica un aspect extrem de important in contextul muncii remote: regimul de telemunca nu exclude obligativitatea prezentarii la instruirile de securitate si sanatate in munca (SSM) si prevenirea si stingerea incendiilor (PSI), atunci cand angajatorul considera ca acestea trebuie desfasurate fata in fata.
O telesalariata a fost sanctionata disciplinar cu avertisment scris pentru ca a refuzat sa se prezinte, in termen de trei zile de la convocare, la sediul angajatorului pentru participarea la instructajele SSM si PSI. Desi activitatea sa se desfasura in regim de telemunca, stabilit prin act aditional, ea a considerat ca instruirea putea fi efectuata exclusiv online, asa cum se intamplase in trecut.
Nemultumita de sanctiune, aceasta a contestat decizia in instanta, invocand ca prezenta la sediu echivaleaza cu schimbarea locului de munca si ca angajatorul nu i-a oferit un termen rezonabil. A sustinut inclusiv ca decizia de sanctionare nu era suficient motivata din punct de vedere juridic.
Curtea de Apel a respins apelul salariatei si a mentinut solutia tribunalului, care a considerat ca:
- Angajatorul are dreptul legal de a stabili locul si modalitatea de desfasurare a instruirilor SSM si PSI, iar legea nu prevede obligativitatea desfasurarii acestora online (cu exceptii clar precizate pentru reprezentantii lucratorilor);
- Faptul ca salariatul lucreaza remote nu inseamna ca este scutit de participarea fizica la activitati ce tin de siguranta muncii;
- Convocarea la instruire nu echivaleaza cu o modificare a locului de munca, intrucat nu vizeaza desfasurarea activitatii zilnice, ci o obligatie distincta prevazuta de lege si actele interne ale companiei;
- Telesalariatul are obligatia sa raspunda convocarii angajatorului, atunci cand aceasta este legala si justificata, cum a fost cazul in speta.
In contextul extinderii muncii de la distanta si a interpretarilor „creative” privind drepturile si obligatiile salariatilor remote, aceasta hotarare aduce o clarificare importanta: telemunca nu este un scut impotriva obligatiilor legale de formare si instruire profesionala, iar angajatorul nu isi pierde prerogativa de a stabili conditiile in care acestea se realizeaza.
Chiar daca o instruire similara s-a facut in trecut in format online, angajatorul are libertatea legala de a reveni asupra acestei optiuni, atat timp cat nu exista un temei legal imperativ care sa il oblige la mentinerea exclusiva a formatului digital.
- Este important ca obligatiile privind SSM si PSI sa fie clar mentionate in contractul individual de munca, fisa postului si regulamentul intern;
- Telesalariatii trebuie sa inteleaga ca regimul flexibil al locului de munca nu ii exonereaza de prezenta la sediu pentru activitati punctuale, mai ales cand acestea vizeaza siguranta la locul de munca;
- Un avertisment scris, chiar daca este cea mai usoara sanctiune disciplinara, poate crea precedent si influenta raportul de munca in viitor.
- Legea 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca;
- Legea 319/2006 privind securitatea si sanatatea in munca;
- Ordinul nr. 712/2005 privind instruirea salariatilor in domeniul PSI;
- Codul muncii (Legea nr. 53/2003), articolele 247-252.
Newsletter portalpersoanefizice.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalpersoanefizice.ro si primesti cadou Raportul special "Top 20 spete: Impozitarea persoanelor fizice"!