Un nou proiect legislativ aflat in dezbaterea Senatului propune completarea Codului fiscal cu doua noi exceptii de la plata impozitului pe transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal. Initiatorii urmaresc o mai buna echitate fiscala in cazuri considerate sensibile din punct de vedere social: succesiuni si partaje dupa divort.
Conform proiectului de lege, la articolul 111 alineatul (2) din Codul fiscal (Legea nr. 227/2015) se propune introducerea a doua noi litere – f) si g), prin care sa se prevada ca nu se va datora impozitul pe vanzare in urmatoarele situatii:
Astfel, aceste doua categorii de persoane ar putea fi exceptate de la impozitul de 3% aplicabil in prezent in cazul vanzarii imobilelor detinute mai putin de trei ani sau 1% pentru cele detinute pe o perioada mai lunga.
In expunerea de motive, initiatorii subliniaza faptul ca mostenitorii legali nu pot fi considerati investitori imobiliari, iar vanzarea unui imobil obtinut prin succesiune este, de cele mai multe ori, o consecinta a unor nevoi financiare urgente sau a imposibilitatii de a intretine imobilul. In acest context, aplicarea unui impozit suplimentar este vazuta ca o forma de dubla taxare, intrucat bunul a fost deja supus impozitarii in timpul vietii defunctului.
In mod similar, in cazul fostilor soti, vanzarea imobilelor comune are loc in urma unei rupturi familiale, ca parte a procesului de finalizare a partajului. Din nou, nu este vorba de un demers speculativ, ci de incheierea unei situatii patrimoniale generate de divort.
Propunerea legislativa vine sa completeze lista deja existenta de exceptii de la impozitarea transferurilor imobiliare, care include, printre altele, donatiile intre rude apropiate, reconstituirea dreptului de proprietate in baza legilor speciale sau darea in plata.
Aplicarea impozitului pe vanzarea imobilelor ar trebui sa vizeze, in viziunea autorilor proiectului, doar acele tranzactii cu scop evident speculativ, nu si pe cele generate de situatii de vulnerabilitate sau necesitate.
Conform proiectului, modificarile ar urma sa se aplice incepand cu anul fiscal urmator publicarii legii in Monitorul Oficial. Pana atunci, legea trebuie adoptata de Parlament, promulgata de Presedintele Romaniei si publicata oficial.
Newsletter portalpersoanefizice.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalpersoanefizice.ro si primesti cadou Raportul special "Top 20 spete: Impozitarea persoanelor fizice"!